Yüksekokulumuzdan Tepekışla Hes’e Teknik Gezi

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler MYO Elektrik ve Enerji Bölümü tarafından bölüm başkanı Öğretim Görevlisi Dr. Cenk Gezegin koordinatörlüğünde SANKO Holding tarafından Tokat’ın Erbaa İlçesi Kelkit Çayı üzerine inşa edilmiş OLAN Tepekışla Barajı ve Hidroelektrik Santraline bir teknik gezi düzenlendi.

01_800x 401

Gezi sırasında santral hakkında bilgi veren işletme müdürü Ebubekir Sütçü “Tepekışla Barajı ve HES rezervuar alanında 33 milyon metreküp su toplanabildiğini ve 70 MW kurulu güce sahip olan santralin yıllık 241 milyon kWh enerji üretimi kapasitesine sahip olduğunu ve 33MW gücündeki dünyanın en büyük iki adet yatay kaplan (SAM) tipi türbinleri ile ülkemizdeki diğer HES’lerden farklı bir teknik yapıya sahiptir” dedi.

02

Geziyi değerlendiren Gezegin “öğrenci ve öğretim elemanları SAM türbin yapısı hakkında ayrıntılı bilgilendirilerek sonrasında sırasıyla SCADA sistemi, kontrol üniteleri, gövde yapısı ve şalt sahasındaki donanımlar hakkında bilgilendirildi. Teknik gezi öğrenciler açısından derslerdeki teorik birçok konunun uygulamasını sahada görmenin mesleki açıdan motivasyonlarını pozitif yönde etkiledi. Gezi sırasında kendilerine gösterilen ilgi nedeniyle Tepekışla HES yönetici ve personeline ayrıca üniversitemizin yöneticilerine çok teşekkür ederiz” dedi.