Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programı

ELEKTRONİK VE OTOMASYON BÖLÜMÜ ELEKTRONİK HABERLEŞME PROGRAMI

PROGRAMIN AMACI

Toplumsal yaşamda ve iş dünyasında elektronik iletişim teknolojilerinde ihtiyaç duyulan üstün nitelikli, yetenek sahibi, analitik düşünebilen insan gücü yetiştirmektir. Program mezunlarına "Elektronik Haberleşme Teknikeri" unvanı verilir. Programın amaçları,

• Elektrik, elektronik devre ve bileşenlerinin temel ilke ve prensiplerini bilir.
  • Elektronik haberleşme sistemlerine ilişkin radyo dalgalarının temel özelliklerini, bunların haberleşmede kullanılışını ve modülasyon ilkelerini tanır.
  • Telefon setini ve iletişim sistemlerini tanır, telefon kumanda ve bağlantı sistemlerin de bilgi ve beceri kazanır.
  • Modern telefon santralleri, devre ve paket anahtarlama yöntemlerine uygulanan bilgisayar kontrollü anahtarlama dâhil, modern anahtarlama ilkelerini ve trafik kavramlarını bir sistem anlayışı içinde öğrencilere kazandırır.
  • Televizyon ve Radyo tekniğinde ileri elektronik bilgi, beceri ve onarım yeteneği kazanır.
  • Fiber Optik Haberleşme Sistemi, Uydu Haberleşme Sistemi ve GSM Haberleşme Sistemlerinde bilgi ve beceri kazandırmaktır.

TEKNİK ALT YAPI VE LABORATUVARLARTEKNİK ALT YAPI VE LABORATUVARLAR

Eğitim-öğretim faaliyetlerine 1992-1993 yılında başlayan programımızda aşağıda belirtilen laboratuvar ve ekipman imkanları mevcuttur.

• Analog - Dijital Elektronik Eğitim Seti
  • Analog - Dijital Haberleşme Eğitim Seti
  • Fiber Optik Haberleşme Eğitim Seti
  • Antenler ve Mikrodalga Dalga Eğitim Seti
  • FM Radyo Alıcı Eğitim Seti
  • AM Radyo Alıcı Eğitim Seti
  • FM Radyo Verici Eğitim Seti
  • AM Radyo Verici Eğitim Seti
  • Renkli TV Eğitim Seti
  • RF Devre Tasarım Eğitim Seti
  • Telefon Eğitim Seti
  • Baskı devre lobaratuvarı ( her türlü lehimleme, montaj ve mekanik işler yapılabilmektedir.) bulunmaktadır.

Haberleşme laboratuvarlarında uygulama dersleri alanlarında uzman  öğretim elemanı tarafından verilmekte olup, öğrencilerimizin uygulamalarla teknik ve pratik anlamda gelişmeleri ve yeni teknolojilerden haberdar olarak mezun olmaları amaçlanmaktadır.

MEZUNLARININ ÇALIŞMA ALANLARI

• Ülkemizde ve yurt dışında hızla büyüyen telefon ve internet sektöründe hizmet veren kamu ve özel sektör kuruluşları,
  • Savunma sanayinin elektronik haberleşme birimleri,
  • Kamu ve özel Televizyon-Radyo sektörü,
  • Mobil haberleşme (GSM) şirketleri,
  • Uydu haberleşme sektörü,
  • Bilgi iletimi ve dağıtımıyla ilgili üretim, bakım ve onarım veren her türlü sektör,
  • Hava, kara ve deniz taşımacılığı hizmeti veren kuruluşların radar birimleri.

PROGRAMDAN MEZUN OLABİLMEK İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR

Elektronik Haberleşme Teknolojisi Programına kaydolan öğrenciler, programdan mezun olabilmek için öngörülen müfredatta en az 120 AKTS kredi ile birlikte 1. ve 2. yıl sonunda 20 olmak üzere toplam 40 günlük yaz stajını başarıyla tamamladıklarında mezun olabilmektedirler.

MEZUNLARIN DİKEY GEÇİŞ YAPABİLECEKLERİ ALANLAR

• Elektrik Öğretmenliği