Yüksekolulumuz öğretim elemanlarından Harita ve Kadastro programından Doç. Dr. Berkant Konakoğlu ile Bilgisayar Programcılığı programından Öğr. Gör. Serkan Tan, ilimiz kent merkezinin 25 km güneybatısında yer alan Oluz Höyük kazı alanını ziyaret ettiler.

Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Şevket Dönmez ve ekibinden bilgi alan hocalarımız kazı çalışmalarında kendilerine ihtiyaç duyulması halinde destek vermeye hazır olduklarını iletti.

oluz höyük

Amasya Valiliğinde yer alan bir habere göre Kazı Başkanı Prof. Dr. Dönmez kazı ile ilgili şu bilgileri vermektedir.

Prof. Dr. Şevket Dönmez’in verdiği bilgilere göre; Amasya kent merkezinin 25 km güneybatısında yer alan Oluz Höyük’te yaklaşık olarak MÖ 450 yıllarında Pers kökenli bir Akhaimenid zümre ya da topluluğun yerleşmiş olduğu, mimarideki köklü değişim ile taşınabilir maddi kültür bulgularının işaret ettiği üzere, kültürdeki yeniliklerden anlaşılmaktadır.

Anadolu’yu MÖ 550’den MÖ 330 yılına değin 220 yıl boyunca merkezden atadıkları satraplar ile yöneten Persler’in Orta Anadolu’da Amasya coğrafyasının dâhil olduğu Kappadokia satraplarının büyük bir önem vermiş oldukları bilmektedir. Kappadokia satraplığının bir yerleşmesi durumundaki Oluz Höyük’ün Persler tarafından kendini mimari geleneklerine göre yeniden inşa edilmiş olduğu kazılarda açığa çıkan bulgularla gün geçtikçe daha iyi anlaşılmaktadır. Geçtiğimiz 11 sezon boyunca Persler’e ait anıtsal yol, Pers tipi sütun kaideleri ve Ateşgede (Ateş Tapınağı) kalıntılarının keşfedildiği Oluz Höyük’te 2018 dönemi çalışmalarında bulunan taht salonu Apadana, Akhaimenid mimari karakterini tamamlayan bir yapı niteliğindedir. Çok sütunlu bir salon olan Apadana İran kültürüne özgü bir yapı olup Anadolu’da ilk defa bir Pers yerleşmesinde saptanmış bulunmaktadır.

Ateşgede, kutsal yol ve Apadana ile birlikte düşünüldüğünde Oluz Höyük’ün mimari tasarımı kent dokusu ve karakteri ile Persler tarafından Anadolu’da kurulmuş en önemli yerleşme olduğu anlaşılmaktadır. Bu süreçte Oluz Höyük’ün kuzey ve doğusunu çevreleyen küçük bir gölün mevcudiyeti, hem ova üzerinde yapılan sondaj çalışmaları hem de söz konusu gölde yaşamış turna, yaban kazı ve pelikan gibi su kuşlarına ait kemiklerin varlığı ile kanıtlanmıştır. Söz konusu antik gölü kullanan Perslerin burada bir av parkı (Satrap parkı) oluşturdukları düşünülmektedir.
Kaynak: Amasya Valiliği İnternet Sitesi
oluz höyük valilik